Waar heb je recht op?
Elk individu is uniek, met een eigen verhaal, thuissituatie en specifieke uitdagingen. Bij Juridische Hulp Letselschade gaan we daarom verder dan alleen de zaak zelf en kijken we ook naar de persoonlijke omstandigheden erachter. Misschien moet er iemand van ver komen om mee te gaan naar een zorgverlener en wie draagt dan de reiskosten? Moet een partner of familielid bijdragen aan het huishouden of zorgen voor de kinderen? Loop je vertraging op bij je studie? Wij gaan in detail om te onderzoeken waar jij recht op hebt en tonen creativiteit in het vinden van oplossingen.
Lees hieronder meer over de verschillende schadeposten of neem direct contact op met één van onze experts.
Schadeposten
Medische kosten
-
Eigen risico van je zorgverzekering
-
Fysio behandelingen
-
Operaties
-
Medische hulpmiddelen (zoals krukken, rolstoelen, prothese, steunzolen, etc.)
-
Medicijnen
-
Ziekenhuisverblijf; inclusief kosten voor eten, telefoon, en eventuele voorzieningen
-
Revalidatietraject
Wanneer je betrokken bent geweest bij een ongeval, en recht hebt op letselschadevergoeding, dan worden over het algemeen de medische kosten volledig vergoed.
Misgelopen Inkomsten
Bij letselschade mis je de inkomsten die je normaal gesproken zou verdienen. Hiervoor wordt je gecompenseerd door de tegenpartij in de vorm van een schadevergoeding. De hoeveelheid die je mag claimen is afhankelijk van je specifieke situatie. Als je als gevolg van het letsel geen werk meer kan uitvoeren, krijg je een vergoeding voor misgelopen inkomsten zoals:
-
Salaris
-
Salarisverhoging en promotie
-
Bonussen en fooi
-
Vakantiegeld en 13e maand toeslag
-
Verlies aan pensioenopbouw
-
Overuren
-
Kosten voor een opleiding of herscholing
-
Inkomstenverlies van een gezinslid dat de zorg opvangt
-
Inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid
Alle misgelopen inkomsten die je zonder het ongeval wel had kunnen krijgen, worden over het algemeen vergoed. Deze schadepost kan hoog oplopen bij een langdurige letselschade zaak.
Smartengeld
Alle letselschade slachtoffers hebben recht op smartengeld. Het geld is bedoeld om je lijden minder erg te maken, zoals je verdriet, verminderde levenslust of pijn. Emotionele schade is uiteraard niet uit te drukken in geld, maar smartengeld is wel een erkenning van dit leed. De hoogte van het smartengeld is o.a. afhankelijk van de ernst van het letsel.
Huishoudelijke hulp
Wanneer je letsel hebt opgelopen na een ongeval, kan het zijn dat je (tijdelijk) geen huishoudelijke taken kunt verrichten. De huishoudelijke taken worden misschien opgepakt door gezinsleden, vrienden of familie. Wellicht dat je professionele hulp moet inschakelen. Hier staat een wettelijke vergoeding tegenover.
Zelfwerkzaamheid
Als je door je letsel bepaalde activiteiten in- en rondom je huis niet meer op eigen kracht kunt doen, heb je recht op vergoeding voor verlies aan zelfwerkzaamheid. Het kan zijn dat je familie, vrienden of betaalde krachten moet inschakelen, die je anders zelf had kunnen doen, zoals:
-
Tuinieren
-
Schilderen of behangen
-
Verhuizen
-
Timmerwerk
-
Sleutelen aan voertuigen
-
Isoleren
-
Elektrawerk
-
Aanleggen van een nieuwe vloer
-
Andere verbouwingswerkzaamheden, zoals een tuinhuis plaatsen
Als je geen ongeluk had meegemaakt, had je deze activiteiten zelf opgepakt. Om die reden kan je recht hebben op vergoeding voor zelfwerkzaamheid.
Studievertraging
Als je een ongeval hebt meegemaakt, kan het zijn dat je (tijdelijk) niet verder kunt studeren. Hier kunnen kosten bij komen, zoals: additionele studieboeken, terugbetalen studiefinanciering, dubbele examenkosten. Deze kosten maakte je niet, wanneer je geen ongeval hebt meegemaakt. Verder loop je door je studievertraging ook inkomsten mis. Als je bijvoorbeeld 6 maanden later de arbeidsmarkt betreed, loop je 6 maanden aan loon en andere inkomsten mis. Al deze kosten dienen vergoed te worden door de aansprakelijke partij.
Eenmanszaak, ZZP en/of Freelance
Als ondernemer kan letsel na een ongeval grote gevolgen hebben. Zo kan je misschien tijdelijk of voor een langere tijd geen opdrachten vervullen, nieuwe klanten werven, en/of andere activiteiten uitvoeren. Het kan zijn dat door deze situatie, klanten overstappen naar een concurrent. Hier staat een vergoeding tegenover. De hoogte van de vergoeding hangt af van o.a. de ernst en duur van het letsel. Je kunt ook te maken krijgen met andere kosten zoals:
-
Huur van een bedrijfspand
-
Inhuren extra personeel
-
Marketingkosten
-
Zelfstandigenaftrek
-
Abonnementen
Andere schadeposten
-
Reis- en parkeerkosten
-
Omscholing
-
Geplande uitjes zoals: theaterkaartjes, festival tickets, concerten, etc.
-
Annuleren van vakantie
-
Een bakfiets om je kinderen te vervoeren
-
Grotere auto voor een rolstoel
-
Kinderopvang
-
Sport abonnement
-
Etc.